Med rätt utbildning kan du slippa förslitningsskador
 
 
Har du ont efter att ha fått förslitningsskador på jobbet? Vet du om att du kan slippa det, med rätt utbildning? Ergonomi är ett erkänt kunskapsområde som alltfler borde kunna. Det handlar om att förstå hur monotona rörelser kan skada muskler och senor i kroppen. Även stillasittande kan skada kroppen. Det är sällan som vi tänker på att när vi sitter, använder vi ryggraden till att hålla upp kroppen. Många tänker på stillasittande som en slags vila, men för ryggraden är det inte det. Därför gäller det att alla som sitter stilla långa stunder på jobbet, att man sitter i stolar som ger det slags stöd som ryggen och ryggraden behöver.
 
Ergonomiutbildning kan hjälpa arbetsgivare
 
Det är viktigt att arbetsgivare, som har det yttersta ansvaret, känner till hur han eller hon kan motverka förslitningsskador som personalen kan få av antingen sitta stilla för länge, eller utföra monotona rörelser som skadar muskler och senor. En naprapat, kiropraktor eller en fysioterapeut har sett många olika skador och har stor kännedom om vad som kan ge skador på en kropp. Då är det en lösning att man anlitar en ergonom, som kommer ut till arbetsplatsen och ger ergonomitubildning. Det är viktigt både för arbetstagare och arbetsgivare att de får veta hur de ska göra för att undvika olika slags förslitningsskador av att jobba på fel sätt.
 
Motion är bästa botemedlet
 
Motion och träning är det allra bästa sättet att motverka förslitningsskador. Det är så pass viktigt att läkarena numera ordinerar det i stället för att bara sjukskriva människor och förskriva värkmedicin. Att röra kroppen är så viktigt och vi upptäcker allt mer vikten av det. Alla som arbetar bör då och då, med jämna mellanrum röra på kroppen. Det oavsett vad de arbetar med. När man rör på kroppen, får man igång blodomloppet och blodcirkulation. Musklerna behöver syret som kommer med blodet och mår bättre då. Hjärnan fungerar också bättre när man rör på kroppen. 
 
Träna upp de muskler som blir belastade
 
Dessutom finns det mängder med hjälpmedel när man vill motverka förslitningsskador. Man kan sopa på annat sätt, om det nu är soprörelsen som ger skador på armarna. Man kan lyfta och bära på nya sätt, om det är tunga saker som gör att man får ont i ryggen. Tränar man upp musklerna i rygg, mage och armar, kan man också förhindra förslitningsskador. På det sättet är träning och motion bland det allra bästa när det kommer till arbete och tunga lyft. Det är många arbetsområden som behöver kunskapen om ergonomi; sjukvårdare, byggjobbare som bär och lyfter tunga saker, alla slags kontorsarbetare, förskolepersonal som bär och lyfter många barn. De som arbetar med att gå och stå mycket behöver stöd så att de undviker åderbråck och den typen av skador. Läs mer om ergonomiutbildning som kan äga rum på ditt företag på: https://www.ergonomiutbildning.nu.