Har du drabbats en knäskada?
 
Den som tränar mycket, till exempel genom att jogga eller springa kan ofta drabbas av knäskador. Även de som inte tränar kan drabbas av knäskador. Alla kan drabbas av knäskador. Knän är centrala för att vi ska kunna röra oss. Utan knän skulle vi ha svårt att gå och att springa skulle absolut inte gå. Därför bör vi alla ta hand om och vara snälla mot våra knän. Bästa sättet att ta hand om sina knän är att ta reda på så mycket som det går om dem; hur de fungerar och inte fungerar.
 
Knät är kroppens gångjärn
 
Enkelt förklarat fungera knän som kroppens gångjärn. Vet man inte hur gångjärn fungerar bör man gå hem och titta på hur ens egen dörr, eller fönster sitter fast i väggen. Då ser man att ett gångjärn har flera olika delar som sitter ihop för att man ska kunna öppna ett fönster eller dörr, utan att det ramlar ut. På samma sätt fungerar knät. Benet ovan knät och benet under knät sitter ihop av tre sammansatta leder. Knät hålls även samman av en knäskål, där lårbenet och skenbenet möts inuti knäskålen.
 
Händer det något i knäskålen eller inuti knät, är det mycket viktigt att knät helnar på rätt sätt så att den helnar på rätt sätt och så att det inte tillstöter någon komplikation. Om det gör det kan det ge skador som är smärtsamma och långvariga. 
 
Gå till en specialist på knäskador
 
Har du skadat knät är det bland det första som du bör göra är att gå till en läkare så att du kan se efter så att det inte är något ben eller muskel eller sena har gått av. Först efter det, bör man uppsöka en spcialist på knäskador som kan göra så att knät helnar på rätt sätt och på ett mer framgångsrikt sätt.
Detta är olika behandlingar som du kan få av en specialist av knäskador:
 
1. El-behandlingar: här kan man få olika slags elbehandlingar; med en skanlab; en diametrisk ström som ökar värmen inuti benet, i bindväven och muskulaturen. Eller så kan man få en diadynamisk ström som ger en ökad blodgenomströmning, aktiverar muskulaturen och lindrar svullnaden. Detta ger man om knäts muskler har stukats, blivit svullet eller har råkat ut för muskelbristningar.
 
2. Laser behandlingar: det gör inte ont att behandlas med laser. Däremot gör den knät gott genom att påskynda celldelningen och sätter igång läkningen. En laserstråle kan också hämma inflammationen och minska smärtan i knät.
 
3. Naprapatbehandlingar: en specialist på knäskador kan även ge massage för musklerna kring knät. En naprapat kan ge diagnos, behandling och rehabilitering.
 
4. Dry needling: detta är inte som akupunktur, utan en behandling med nålar som kommer åt inuti musklerna på annat sätt än vad en massage gör.
 
5. Kinesiotape: detta kan påverka det neurologiska systemet i kroppen. Den aktiverar även kroppens informationsprocess och blodcirkulation. Lägger man på en kinesiotape kan den behandla kroppen dygnet runt.
 
Här kan du läsa mer om de olika behandlingarna och hur de fungerar: http://idrottsskadespecialisterna.se.