Har du fått en hälsporre?
 
 Känner du igen smärtan under foten? Om det är så att du har ont i foten, och speciellt under hälen när du har stått stilla en stund, ska stiga upp på foten när du har suttit, eller på morgonen när du ska iväg till jobbet, då kan du ha drabbats av en hälsporre.
 
Varför drabbas vi och vad är en hälsporre?
 
En hälsporre var ursprungligen en stickande sak på ridstövlar som man stack stackars hästar med när man ville att de skulle galoppera. Hästarn satte av i galopp när ryttarna plötsligt stack dem i sidan. Hästarna blev så skrämda av smärtan att de trodde de kunde springa ifrån det som gjorde dem illa. Numera får man inte använda sådana hälsporrar – det är djurplågeri. Men skadan som man får i foten ser ut som en hälsporre, när man röntgar den. Därför kallas den hälsporre.
 
Om man springer mycket, eller bara går mycket på fötterna, använder man en stor sena som finns i undersidan av foten. Den sitter fast med senfäste i hälen. Det är i det fästet som smärtan sitter. Har du en diffus smärta i foten kan det vara bäst att gå till en läkare som låter röntga fötterna så att du säkert vet vad det är som du har drabbats av. Dock är det så att det som en vanlig allmänläkare kan göra är att ordinera dig smärtstillande och sedan sjukskriva dig. Det lindrar smärtan för tillfället och vila är bra för hela din kropp.
 
Men smärtstillande är ingen lösning för din hälsporre. För det borde du gå till en specialist på olika idrottsskador som kan åtgärda denna skada.
 
Olika behandlingsmetoder
 
Man kan antingen få en effektiv massage av en naprapat. Naprapater är specialister på alla slags muskler som vi har i kroppen. Om det inte verkar i tllräcklig grad kan man få olika slags värmebehandlingar som är djupgörande och verkar inuti foten. Det sker antingen med laser eller med el. Det ska värma foten och få igång blodcirkulationen. Man kan även tejpa foten med en särskild kinesio-tejp. Tejpen är inte till för att hålla ihop foten, utan gör så att blodcirkulationen stimuleras. Läkningen påskyndas och så vidare.
 
Här hittar du specialisterna på hälsporre
 
Bor du i Stockholm bör du uppsöka en klinike som har specialiserat sig på olika idrottsskador. Även om du inte idrottar, kan du mycket väl få klinisk hjälp att bli av med hälsporren och smärtan som gör ont i foten. Här kan du läsa mer kliniken som är specialister på hälsporre.