Behandla din muskelbristning per omgående

Vi börjar vår text med två stycken olika scenarion och där du är huvudrollsinnehavare i båda. I det första scenariot tänker vi oss en vårdag och där du efter en tuff vinter har tänkt dig sätta igång med träningen. Du har under vintern ätit lite för gott, det har varit lite för kallt ute och du har känt att soffans dragningskraft varit lite för stark – inte alls ovanligt. Det du gör denna vårdag är att du tar fram dina gamla joggingskor och börjar springa en rutt om tre kilometer – en mjukstart och ett bra sätt att få igång kroppen.

Du känner dig förhållandevis fräsch och lätt i steget för att vara så tidigt på säsongen och då du i slutet av rundan ser en backe så bestämmer du dig för att verkligen utmana dig själv genom ett explosivt och spänstigt ryck. Hur det går? Inte alls. Plötsligt så hugger det till i baksidan på ditt lår och du tvingas lägga dig ner och skrika ut smärtan. Du har drabbats av en muskelbristning och du kan dels känna detta genom smärtan och dels så kan du också se tecknen på detta genom en grop där smärtan kommer ifrån. Denna typ av muskelbristning kallas för en sträckning och går under benämningen distensionssruptur.

Scenario nummer två då? Ja, här kan vi säga att du spelar fotboll på en hyfsat hög nivå och att du därmed har en kropp som har vana av de ryck vi nämnde ovan och att du inte löper lika stor risk av att drabbas av en muskelbristning enligt det exemplet. Istället ser din muskelbristning ut enligt följande: vid en närkamp så träffas du oturligt nog av en motståndares knä som tar illa mitt på din lårmuskel. Du känner direkt att matchen inte kommer att slutföras och detta då du drabbats av en så kallad lårkaka – en vanlig och bekant åkomma för alla fotbollsspelare. Denna muskelbristning kommer av ett direkt trauma och går under benämningen kompressionssruptur.

Följ PRICE-modellen vid din muskelbristning

Två olika typer av en muskelbristning – men på det stora hela en typ av behandling: Price-modellen och så snabbt som möjligt. Tar vi de första bokstäverna i ordet PRICE så innebär dessa – Protection (avbryt aktiviteten), Rest (vila muskeln), Ice (på med en ispåse direkt), Compression (skapa tryck med hjälp av en elastisk binda) och Elevation ( upp med muskeln och kroppsdelen i ett högläge).

Denna modell ger dig snabbare rehabilitering och detta oavsett hur pass kraftig muskelbristning du drabbats av. Ju snabbare du sätter in Price-modellen – desto snabbare kan du återgå till träningen.

Viktigt gällande din rehabilitering dock: börja inte för snabbt, lyssna på din kropps signaler och inte på din egen vilja att idrotta. Kroppen måste få tid att läka och då det kommer till en muskelbristning så gör man alltid – utan undantag – bäst i att skynda långsamt.